Tipy a návody

Jak pečovat o smaltovanou litinu

Litinové nádobí je vždy skvělá, pohledná a hlavně trvanlivá volba pro každou kuchyni. Abyste však své litinové miláčky mohli používat po mnoho let, ba po generace, je třeba se k nim, stejně jako k jiným miláčkům, náležitě chovat.

Je rozdíl, zda se bavíme o litině bez povrchové úpravy, nebo o smaltované. Dnes si povíme něco o litině smaltované, zaměříme se na péči o ni.

Čištění

  • Nechte nádobí vychladnout, než začnete s mytím. Náhlý šok teplotní může smalt natolik vylekat, že popraská. 

  • Ruční mytí: Smaltované litinové nádobí by mělo být myto vždy ručně. Nepoužívejte drsné houby nebo abrazivní čisticí prostředky, které by mohly poškodit smaltovaný povrch. Máme-li na nádobí nějaké ten připečánek, dost pomůže napustit trochu vody a využít služby času.

  • Teplá voda a mírný čisticí prostředek: Používejte teplou vodu a jemnou houbičku s mírným čisticím prostředkem na nádobí, po umytí nádobí osušte a máme hotovo.

Péče o povrch

  • Ochrana proti poškrábání: Při vaření používejte nádobí z dřeva, plastu nebo silikonu abyste zabránili poškrábání smaltu. Když už kov, tak prosím bez ostrých hran, takže lžíce, naběračka jsou fajn, vidlička, či dokonce nůž už vážně ne.

  • Restaurace:  Ano, zní to možná drasticky, ale když už dojde k poškození smaltu, není moc záhodno nádobí k vaření dále používat. Odhalená litina má trošku jiné vlastnosti, navíc může reznout, zeslabovat nádobí, atp. Nicméně existují společnosti, které dokáží smalt renovovat. Nebál bych se jim oblíbený kousek svěřit, aby dostal nový život.

 

Skladování

  • Skladujte správně: Smaltované nádobí nerezne, to je velká výhoda oproti holé litině, ale stejně je lepší skladovat je na suchém místě. Podstatné je zajistit, aby se nepřeklápělo, aby nedocházelo k odření smaltu.

     

Další tipy

  • Vyvarujte se prudkým teplotním změnám: Náhlé změny teploty mohou poškodit smaltované litinové nádobí. Takže žádné prudké rozehřívání, prosím, u zchlazování ještě opatrněji.

  • Nepoužívejte mikrovlnnou troubu: Smaltované litinové nádobí není určeno pro použití v mikrovlnné troubě. Držte se tradičního vaření na sporáku – litina je vhodná pro všechny druhy ohřevu (minimálně tedy ta od nás)

S pravidelnou a správnou péčí můžete zajistit, že vaše smaltované litinové nádobí zůstane vynikajícího vzhledu a bude sloužit nejen vám, ale i vašim potomkům a může se stát nosičem krásných vzpomínek, které dokáže vyvolat i s patřičnými chuťovými vjemy. Pokud máte rádi kvalitní a tradiční kuchyňské vybavení, pečujte správně, nádobí vám to vrátí.. rádo.

Jak pečovat o nože

Najdete ve vašem prvním šuplíku takové hity, jako Někdo to rád tupé, Tupý a tupější, nebo třeba Rozpraskaný Edward? Pokud ne, děláte možná všechno správně. Pokud si však nejste jisti a chcete se takovým šlágrům vyhnout obloukem, zkuste se řídit dobře míněnými radami v následujících oblastech:

 

1) KRÁJENÍ

Na krájení prosím používejte prkénka. Prkénka v ideálním případě dřevěná, protože jsou měkčí, nicméně i plastovým tolik nezkazíte. Chcete-li mít nůž dlouho ostrý, zapomeňte na krájení na kusu šutru, keramice, nebo nedejbůh skle.

Pokud něco nakrájíte, ideální je shrnout to jinam hřbetem, nikoliv ostřím.

 

2) MYTÍ NOŽŮ

Ať si říká kdo chce co chce, nůž zkrátka nepatří do myčky nádobí. Ano, myčka jej umyje, opláchne, osuší, ale časem i otupí. Na vině je hlavně poněkud agresivnější chemie spolu s nepříjemnými pohyby během mytí a ostří je trošku citlivka. Přeci jen, jeho účelem je krájet a ne odolávat živlům.

Nůž si uchováte déle ostrý a celkově v lepší kondici, dáte-li mu trochu péče a lásky a po použití jej umyjete houbičkou nebo hadrem v něčem mírumilovném, jako je tekoucí voda. Je-li to na vás příliš, použijte třeba mýdlo či běžný saponát bez citronu v kombinaci s hadrem či houbičkou (samozřejmě tou jemnou stranou).

Po omytí by mělo brzy následovat vysušení a správné uložení.

 

3) SKLADOVÁNÍ

Šuplík, ve kterém se spolu řekněme válí nože bez ladu a skladu není tím správným místem, kde byste měli uchovávat alespoň ty nejlepší kousky. Ideálním místem pro uložení nože je buď magnetická lišta, nebo samostatný blok na nože vyrobený ze dřeva či jiných měkčích materiálů, které nehrozí tupením. 

 

4) OSTŘENÍ

Každá voda nakonec steče dolů a každé ostří se jednou otupí. K udržení ostří je ideálním nástrojem ocílka. Pět, šest smýknutí nožem pod úhlem 20° po jejím tahu (tedy po té kovové části) dokáže ostří zbavit mikroskopických nerovností a prodloužit tím jeho ostrost. Podobně pomůže klasický protahovací brousek. Ideální ovšem je nakonec alespoň jednou do roka nůž nabrousit. Dobrodruzi, fajnšmekři a hračičky zvolí takové to domácí broušení na kameni. My ostatní pak najdeme v každém větším městě zkušeného brusiče, případně využijeme korespondenční služby. Zkušený brusič noži neubere a vám vrátí ten příjemný pocit z dobrého, ostrého krájení.

námi nabízené pomůcky k ostření najdete ZDE.

 

5) PÉČE O DŘEVĚNOU RUKOJEŤ

Jako každé dřevo je i dřevo rukojeti vašeho nože citlivé na časté namáčení a vysychání. Nakonec může popraskat a místo ozdoby nože se stát jeho Cháronem. Divili byste se jistě, jak výrazně pomůže občasné otření hadříkem namočeným v oleji. Dodá dřevu nejen odolnost vůči vodě, ale též krásně zvýrazní jeho kresbu a barvu. 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz