Najdete ve vašem prvním šuplíku takové hity, jako Někdo to rád tupé, Tupý a tupější, nebo třeba Rozpraskaný Edward? Pokud ne, děláte možná všechno správně. Pokud si však nejste jisti a chcete se takovým šlágrům vyhnout obloukem, zkuste se řídit dobře míněnými radami v následujících oblastech:
1) KRÁJENÍ
Na krájení prosím používejte prkénka. Prkénka v ideálním případě dřevěná, protože jsou měkčí, nicméně i plastovým tolik nezkazíte. Chcete-li mít nůž dlouho ostrý, zapomeňte na krájení na kusu šutru, keramice, nebo nedejbůh skle.
Pokud něco nakrájíte, ideální je shrnout to jinam hřbetem, nikoliv ostřím.
2) MYTÍ NOŽŮ
Ať si říká kdo chce co chce, nůž zkrátka nepatří do myčky nádobí. Ano, myčka jej umyje, opláchne, osuší, ale časem i otupí. Na vině je hlavně poněkud agresivnější chemie spolu s nepříjemnými pohyby během mytí a ostří je trošku citlivka. Přeci jen, jeho účelem je krájet a ne odolávat živlům.
Nůž si uchováte déle ostrý a celkově v lepší kondici, dáte-li mu trochu péče a lásky a po použití jej umyjete houbičkou nebo hadrem v něčem mírumilovném, jako je tekoucí voda. Je-li to na vás příliš, použijte třeba mýdlo či běžný saponát bez citronu v kombinaci s hadrem či houbičkou (samozřejmě tou jemnou stranou).
Po omytí by mělo brzy následovat vysušení a správné uložení.
3) SKLADOVÁNÍ
Šuplík, ve kterém se spolu řekněme válí nože bez ladu a skladu není tím správným místem, kde byste měli uchovávat alespoň ty nejlepší kousky. Ideálním místem pro uložení nože je buď magnetická lišta, nebo samostatný blok na nože vyrobený ze dřeva či jiných měkčích materiálů, které nehrozí tupením.
4) OSTŘENÍ
Každá voda nakonec steče dolů a každé ostří se jednou otupí. K udržení ostří je ideálním nástrojem ocílka. Pět, šest smýknutí nožem pod úhlem 20° po jejím tahu (tedy po té kovové části) dokáže ostří zbavit mikroskopických nerovností a prodloužit tím jeho ostrost. Podobně pomůže klasický protahovací brousek. Ideální ovšem je nakonec alespoň jednou do roka nůž nabrousit. Dobrodruzi, fajnšmekři a hračičky zvolí takové to domácí broušení na kameni. My ostatní pak najdeme v každém větším městě zkušeného brusiče, případně využijeme korespondenční služby. Zkušený brusič noži neubere a vám vrátí ten příjemný pocit z dobrého, ostrého krájení.
námi nabízené pomůcky k ostření najdete ZDE.
5) PÉČE O DŘEVĚNOU RUKOJEŤ
Jako každé dřevo je i dřevo rukojeti vašeho nože citlivé na časté namáčení a vysychání. Nakonec může popraskat a místo ozdoby nože se stát jeho Cháronem. Divili byste se jistě, jak výrazně pomůže občasné otření hadříkem namočeným v oleji. Dodá dřevu nejen odolnost vůči vodě, ale též krásně zvýrazní jeho kresbu a barvu.